Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet
Språk

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

Nordic Outlook maj 2024

I vår senaste rapport Nordic Outlook kan du läsa våra ekonomers fördjupade temaartiklar och analys av trender. Tillväxtutsikterna har sedan inledningen av året förbättrats något. USA har återigen överraskat med tillväxtstyrka, men också oroande inflationsmotgång. Den nedåtgående inflationstrenden lever men är svajig vilket innebär att centralbanker väntar längre och sänker räntorna i långsammare takt. Det uppskruvade geopolitiska läget, med ständigt nya konflikter – militära, politiska och ekonomiska – skapar en fortsatt oförutsägbar värld.

Tema: EU:s gröna giv

EU är i en kapplöpning med Kina och USA om ny industripolitik med fokus på klimat­förändring, energi­säkerhet och konkurrens­kraft. Något som kan leda till ett paradigm­skifte i EU-politiken med mer offentliga interven­tioner och subven­tioner som följd.

Tema: EU-val

Under perioden 6–9 juni 2024 röstar EU:s 27 medlemsländer i valet till Europaparlamentet. Många viktiga frågor står på spel och det kan komma hinder på vägen som kan ge både ekonomiska och politiska effekter.

USA

Fortsatt motståndskraftig ekonomi. Inflationsbakslag gör att Fed avvaktar, men svalare arbetsmarknad i sommar och förnyat stöd för gradvis lägre inflation får Fed att sänka i september.

Euroområdet

Lägre inflation och att ECB sänker räntan i år är förutsättningar för att konsumtion och investeringar ska växla upp andra halvåret i år. Arbetsmarknaden visar tecken på försvagning. 

Kina

Ökade penning- och finanspolitiska stimulanser behövs för att nå ambitiösa tillväxtmål. PBoC håller sannolikt räntan oförändrad under vår prognoshorisont.

Sverige

Snabbt fallande inflation öppnar för en tydlig omläggning av både finans- och penningpolitik – och en stark tillväxt-återhämtning under 2025. Riksbanken sänker räntan i maj.

Makropodd