Hoppa till sökfunktionen Hoppa till innehållet
Språk

Du behöver använda en annan webbläsare. För att kunna använda våra internettjänster kan du istället använda någon av de här webbläsarna: Apple Safari, Google Chrome, Microsoft Edge eller Mozilla Firefox.

Läs mer om rekommenderade webbläsare

Nordic Outlook augusti 2024

I vår senaste rapport Nordic Outlook kan du läsa våra ekonomers fördjupade temaartiklar och analys av trender. Efter sensommarens börsturbulens, räntefall och svagare dollar har marknaderna lugnat ner sig och anpassat sig till en miljö med USA-inbromsning och Fedsänkningar. Inflationskampen har  varit framgångsrik och centralbankerna är på väg att ta tydligare steg mot en normalisering av styrräntorna. Fed inleder sin sänkningscykel med minst 25 punkter i september. Tillväxtskillnaderna minskar när USA och Kina bromsar in och euroområdet växlar upp i måttlig takt. Fortsatt motståndskraftiga arbetsmarknader och stigande reallöner, samt lägre räntor, ger tillväxtkraft. 

Kapplöpning mellan sänkta räntor & recessionsrisker

Efter sensommarens börsturbulens, räntefall och svagare dollar har marknaderna lugnat ner sig och när vi nu blickar framåt gör vi det trots allt med viss optimism. De räntesänkningar som bland andra Riksbanken och ECB har levererat fortsätter under hösten och dessutom – vilket är viktigt – hänger nu Federal Reserve på. Räntesänkningarna, tillsammans med lägre inflation, stigande reallöner och frånvaron av stora obalanser, gör att en recession i USA trots allt kan undvikas, till gagn för hela världsekonomin. Men det blir en oviss och intensiv höst med ett antal nyckelfrågor att hålla ögonen på. 

Summering av Nordic Outlook

Placeringsstrateg Johan Hagbarth leder en diskussion med chefsekonom Jens Magnusson och prognoschef Daniel Bergvall om läget i världsekonomin och utsikterna framöver som summeras i den senaste Nordic Outlook.

Tema: USA går till val

Bytet av demokratisk presidentkandidat har ritat om kartan inför USA:s presidentval 5 november. I detta tema går vi igenom hur Demokraternas agenda förändras med Harris, skillnaderna mellan Harris och Trumps politik och hur dessa kan väntas påverka ekonomi och marknad.

Tema: Svensk finanspolitik

Sverige har ett starkt finanspolitiskt utgångsläge – men också utmaningar. Nu blir finanspolitiken mer expansiv, vilket ger en tillväxtskjuts när många andra länder sparar. Men politiken är trots det fortsatt försiktig. 

USA

Arbetsmarknaden bromsar in. Inflationen närmar sig målet och Fed sänker styrräntan i snabba steg under hösten och nästa år. Frånvaron av obalanser i privat sektor stärker tron på en mjuklandning.

Euroområdet

Tillväxten är tillbaka, om än i måttlig takt, med Tyskland som fortsatt sänke. Lägre inflation och att ECB fortsätter att sänka räntan innebär att inhemsk efterfrågan växlar upp andra halvåret i år. 

Kina

Kinas politiker har kämpat med att lyfta tillväxten och driva igenom reformer. Handelsrelationerna med USA är i fortsatt fokus. BNP-tillväxten blir 5 procent 2024 men den väntas falla kommande år. 

Sverige

BNP växer snabbare är den långsiktiga trenden under 2025 och 2026. Hushållens konsumtion är den främsta drivkraften, understödd av bättre reallöner, expansiv finanspolitik och lägre räntor. Riksbanken sänker till 2 procent under det närmaste året och regeringen satsar totalt 75-80 miljarder på reformer 2025.

Ladda ner Nordic Outlook

Nordic Outlook är SEB:s stora makroekonomiska prognos. Varje kvartal delar bankens experter sin syn på den ekonomiska utvecklingen i världen, Europa och Norden. Ta del av viktiga nyckeltal samt analyser av trender och politiska beslut som påverkar världsekonomin.