Vår egenutvecklade analysmodell (SIMS-S)
Vår SIMS-S modell har en central roll i våra portföljförvaltares hållbarhetsanalys - oavsett om det handlar om investeringsbeslut och/eller identifiering av materiella risker.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.
Vårt uppdrag är att skapa en bättre ekonomisk framtid för våra kunder, genom hållbara investeringar. Vi integrerar miljö-, sociala- och bolagsstyrningsfaktorer i våra investeringsprocesser och investeringsbeslut för att bättre hantera risker och möjligheter, vilket förväntas ge hållbart och långsiktigt värdeskapande.
Vår hållbarhetsstrategi innebär att vi investerar i företag och andra tillgångar som kan bidra till omställningen till en mer hållbar ekonomi. Vi gör detta då vi är övertygade om att företag som strukturerat arbetar med hållbarhet kommer att vara mer framgångsrika på lång sikt, vilket i sin tur skapar möjlighet till högre avkastning för våra andelsägare.
Siffror per 30 juni 2024 om inget annat anges.
Vårt övergripande mål är att påskynda minskningen av den globala ekonomins utsläpp av växthusgaser, samtidigt som vi upprätthåller vårt åtagande som kapitalförvaltare att leverera god, riskjusterad avkastning på lång sikt. För att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5° C över preindustriell temperatur, måste samhällen och företag minska sina koldioxidutsläpp och nå nettonollutsläpp år 2050, enligt det övergripande globala uppvärmningsmålet.
Som en del av vår klimatstrategi har vi satt som mål att vårt totala förvaltade kapital ska vara placerat koldioxidneutralt år 2040, det vill säga tio år före det övergripande globala uppvärmningsmålet.
För att uppfylla målen i vår klimatstrategi är en viktig och central del att öka investeringar i företag som antingen erbjuder lösningar på globala hållbarhetsutmaningar eller möjliggör omställning till en mer hållbar ekonomi.
Vi har uppdaterat vår hållbarhetspolicy om investeringar i försvarsindustrin. Det innebär att sedan den 1 april 2022 kan ett antal fonder som placerar i aktier och företagsobligationer investera i försvarssektorn.
Länkar till hållbarhetspolicyn och en lista över vilka fonder som kommer att kunna investera i försvarssektorn hittar du längre ner på sidan.
För att skapa oss en grundläggande syn på vilka potentiella investeringsrisker, möjligheter och negativa effekter det finns när det gäller hållbarhet, och därmed kunna skapa långsiktigt hållbart värde, är samspelet och balansen mellan integrerad hållbarhetsanalys, exkludering och aktivt ägarskap avgörande.
Vår SIMS-S modell har en central roll i våra portföljförvaltares hållbarhetsanalys - oavsett om det handlar om investeringsbeslut och/eller identifiering av materiella risker.
Vår SIMS-S modell har en central roll i våra portföljförvaltares hållbarhetsanalys - oavsett om det handlar om investeringsbeslut och/eller identifiering av materiella risker.
Inom förvaltningen läggs stor vikt vid att identifiera och söka exponering mot viktiga hållbarhetsteman och fokus ligger på att exempelvis investera i bolag som aktivt verkar för minskad klimatpåverkan.
Varje år genomför vi hundratals dialoger med bolagen vi investerar i, med syftet att påverka dem i en mer hållbar riktning. Vi tar också tillvara våra andelsägares gemensamma intressen genom att rösta på bolagsstämmor och delta i valberedningar.
Inom förvaltningen utesluter vi investeringar i bolag som är verksamma i branscher eller inom verksamhetsområden som bedöms ha negativa konsekvenser och/eller stora utmaningar inom hållbarhet.
Se information om hur vi bedriver diskretionär portföljförvaltning, tillhandahåller investeringsrådgivning och arbetar med rörlig ersättning:
Vår förvaltning - Diskretionär portföljförvaltning och Investeringsrådgivning
Läs om rörlig ersättning i Ersättningspolicyn
SEB Investment Management AB är ett helägt dotterbolag till Skandinaviska Enskilda Banken AB. Fondbolaget bildades den 19 maj 1978 och har sitt huvudkontor i Stockholm med organisationsnummer 556197-3719.